Lajityypillinen käyttäytyminen

Kissan hyvän elämän rakennusaineet

Elämänlaadulla kuvataan elämään kuuluvien hyvien ja huonojen asioiden tasapainoa ja siihen sisältyy niin ruumiillinen hyvinvointi kuin tunne-elämäkin. Hyvän elämänlaadun saavuttamiseen ei riitä se, että vältetään negatiivisia asioita, vaan kissan on myös saatava kokea positiivisia tuntemuksia ja tunteita.

Miten sitten tukea kissan hyvää elämänlaatua?

  • Fyysinen terveys

Huolehdi siitä, että kissa on terve ja hyvässä fyysisessä kunnossa. Tarjoa riittävästi (ei liikaa eikä liian vähän) laadukasta ruokaa ja raikasta vettä. Opi tunnistamaan kipu ja vie kissa eläinlääkäriin tarvittaessa.

  • Ympäristö

Ympäristön tulee olla turvallinen ja miellyttävä. Kissa voi hyvin, kun se pystyy kontrolloimaan ympäristöään (esimerkiksi pääsee vetäytymään turvalliseen paikkaan tarvittaessa) ja ennakoimaan ympäristön tapahtumia. Kissalla on hyvin tarkka kuulo ja hajuaisti, joten voimakkaita ääniä ja hajuja on hyvä välttää. Myös fermomonien vaikutus on hyvä ottaa huomioon. Pitkäkestoinen stressi (esimerkiksi kissojen välinen epäsopu) heikentää merkittävästi elämänlaatua, joten se on syytä pyrkiä estämään kaikin mahdollisin tavoin.

  • Kissan lajityypillisyyden kunnoittaminen

Kissa on itsenäinen ja itseriittoinen yksinäinen saalistaja, joka ei ole voinut turvata kehenkään muuhun kuin itseensä selviytymisensä suhteen. Kissasta ei voi muovata pientä koiraa, ihmistä tai pehmolelua, vaan sen on annettava olla kissa ja tarjottava sille mahdollisuus toteuttaa itseään lajityypillisellä tavalla. Kissan käytös voi joskus tuntua käsittämättömältä, mutta asiaan perehtymällä voi huomata, että jokaiselle kommervenkille löytyy yleensä hyvä selitys kun asiaa katsoo kissan silmin.

  • Positiivinen tunne-elämä

Mielenkiintoinen ja virikkeellinen ympäristö, joka tarjoaa mahdollisuuden tutkia ja käyttää aisteja monipuolisesti, tukee kissan hyvinvointia. Virikkeitä voi tarjota niin ulkoilmassa kuin sisälläkin. On kuitenkin muistettava kissan pyrkimys kontrolliin ja ennakoitavuuteen ja edettävä kissan ehdoilla. Virikkeitä voi antaa sekä näkö- että kuuloastille, hajujen ja makujen kautta kuin myös tuntoaistillekin.

Leikki on kissalle elintärkeää. Se tarjoaa mahdollisuuden ylläpitää kuntoa, harjoittaa motorisia taitoja ja tyydyttää saalistusviettiä. Luonnossa kissa käyttää valtaosan valveillaoloajastaan saalistaen eikä tuo tarve ole ehtinyt kadota mihinkään kotikissaltakaan.

Saalistamiseen sisältyy tärkeänä osana etsimiskäyttäytyminen, jota voi tyydyttää esimerkiksi tarjoamalla osan kissan ruoasta (tai vaikka kaiken) ruokintapeleissä ja piilottamalla ruokaa kissan etsittäväksi. Lue lisää lajityypillisestä ruokinnasta täältä.

Positiiviset sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä, mutta näissäkin on noudatetteva kissan toiveita. Älä siis tuputa tai pakota kissaa hellyydenosoituksiin vaan anna sen tehdä aloite. Muista, että kissat yleensä arvostavat usein toistuvia ja lyhyitä silittelyhetkiä  ennemmin kuin intensiivistä ja pitkäkestoista fyysistä kanssakäymistä. Kysy välillä kissalta, haluaako se jatkaa: lopeta silitys hetkeksi ja odota. Jos kissa nuuhkii ja puskee kättäsi, merkitsee se, että olet saanut luvan jatkaa toistaiseksi. Opi seuraamaan kissan elekieltä molempien osapuolien eduksi.

Lajitoverin seura on kissalle suuri rikkaus, mutta ainoastaan mikäli yhteiselo on molempia miellyttävää ja harmonista. Parhaiten tämä onnistuu, jos kissat ovat sisaruksia tai tutustuneet muuten toisiinsa nuorella iällä. Myös tutustumistavalla on merkitystä, lisää kissojen välisistä suhteista voit lukea täältä.

 

cat-202071_1920

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 comments on “Kissan hyvän elämän rakennusaineet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: