Elämää kissan kanssa

Kun kissa muuttaa uuteen kotiin

Tässä kirjoituksessa käsittelen kissan muuttoa uuteen kotiin. Erityisesti kirjoitus koskee löytökissoja ja kodinvaihtajia, mutta ohjeita voi soveltaa myös tavallisissa muuttotilanteissa, kun kissa muuttaa omistajansa kanssa.

Tärkein asia kissan elämässä on turvallisuudentunne. Turvallisuudentunne rakentuu tutusta ympäristöstä ja rutiineista sekä mahdollisuudesta piiloutua. Erityisen tärkeitä kissalle ovat ympäristön tuttu hajumaailma ja omat hajumerkit. Turvallisuuden- ja hallinnantunteen menetys aiheuttaa kissalle voimakasta stressiä.

Mikä tahansa muutos ympäristössä rikkoo kissan turvallisuudentunnetta. Herkälle kissalle jo uusi matto tai vierailijan laukku voi olla stressitekijä. Entä kun kissa muuttaa kokonaan uuteen kotiin vieraiden ihmisten pariin, mitä se merkitsee kissalle?

Muuton myötä kissalle tuttu hajumaailma katoaa kokonaan. Sen rutiinit muuttuvat. Kissa ei tunne ympäristöään eikä sillä ole valmiina suunnitelmaa minne piiloutua tarpeen tullen. Uusien omistajien ääni ja käyttäytyminen on kissalle vierasta. Kissa ei tiedä voiko se luottaa uuteen ympäristöönsä eikä se voi olla varma mitä tulee tapahtumaan. Tämä kaikki aiheuttaa voimakasta turvattomuudentunnetta ja stressiä. Stressaantunut kissa voi oireilla monin tavoin; sekä fyysisin- että käyttäytymisoirein. On tärkeää tietää, että muuttoon reagoiminen on kissalle normaalia. Stressioireilu ei tarkoita sitä, että kissassa on jotakin pysyvästi vikana.

Fyysisiä stressioireita voivat olla esimerkiksi:

 • ruokahaluttomuus
 • oksentelu
 • ripuli
 • kutina
 • ummetus
 • idiopaattinen kystiitti
 • astmaoireiden paheneminen

Stressin aiheuttamia käyttäytymismuutoksia:

 • piiloutuminen
 • passiivisuus tai yliaktiivisuus
 • liiallinen nuoleminen
 • maukuminen
 • vääriin paikkoihin virtsaaminen
 • aggressiivisuus
 • masentuneisuus

Stressioireet ovat yleensä sitä voimakkaammat, mitä aremmasta kissasta on kyse. Rohkeat ja sosiaaliset kissat tukeutuvat helpommin uuteen omistajaansa ja tutkivat reippaammin ympäristöään. Herkät ja arat kissat reagoivat ympäristönmuutokseen voimakkaammin. Niiden arkuus voi tilapäisesti lisääntyä ja ne voivat pysytellä piilossa pitkän aikaa.

Muuton aiheuttamaa stressiä voidaan ennaltaehkäistä ja lievittää monin keinoin. Tärkeintä on järjestää kissalle rauhallinen tila, jossa sille on tarjolla useita piiloutumispaikkoja. Piilopaikoissa kissan tulee aina saada olla rauhassa. Moni kissa piiloutuu mielellään sängyn tai sohvan alle, mutta tarjolla kannattaa olla myös muutamia korkealla sijaitsevia piiloja. Kissa tuntee olonsa turvallisemmaksi ollessaan muuta ympäristöä korkeammalla. Kiipeilypuu, kirjahylly tai vaatekaapin hylly käy tähän tarkoitukseen hyvin.

Jos kissa viettää aikaa piilossa, sille järjestetään hiekkalaatikko ja ruokailupaikka piilopaikan lähelle. Niiden sijoittamista avoimen tilan keskelle kannattaa välttää, koska arka ja stressaantunut kissa pelkää avointa tilaa. Hiekkalaatikon ja ruokailupaikan suojaksi voi rakentaa esimerkiksi tuoleista, vilteistä tai pahvilaatikoista näköesteitä, joiden suojissa kissa uskaltaa paremmin liikkua.

Muutto tuo väistämättä tulessaan paljon uusia asioita ja muutoksia kissan elämään, mutta kaikki sellaiset asiat, jotka on mahdollista säilyttää ennallaan kannattaa säilyttää. Alkuun on hyvä laittaa hiekkalaatikkoon samaa hiekkaa jota kissa on tottunut aiemmin käyttämään. Hiekkalaatikon mallin on myös hyvä olla samanlainen kuin aiemmin. Tai itse asiassa hiekkalaatikoita tulisi ihannetilanteessa olla useampia, ja ainakin yksi näistä olisi sellainen, johon kissa on aiemmin tottunut. Kissalle kannattaa myös tarjota sille ennestään tuttuja ruokia. Ruokavalionmuutokset säästetään myöhemmäksi, kunnes kissa on kotiutunut.

On normaalia, että kissa ei syö tai tee tarpeitaan heti muuton jälkeen. Jos kuitenkin syömättä, juomatta, virtsaamatta tai ulostamatta kuluu yli vuorokausi, on syytä kääntyä löytökissayhdistyksen tai eläinlääkärin puoleen. Kissaa voi houkutella syömään tarjoamalla voimakkaan tuoksuisia ruokia esimerkiksi hieman lämmitettyä kissan tonnikalaa tai mitä tahansa sille aiemmin maistuneita lempiherkkuja. Joskus lämmitetyn toipilasruoan syöttäminen ruiskulla saa kissan ruokahalun taas heräämään. Ruiskuruokinnassa käytetään vedellä laimettettua toipilasruokaa, ja sitä annetaan yhteensä noin 5-10 ml tippa kerrallaan kielelle. Huomioi, että kissa pystyy nielemään enintään 0,5 ml kerralla. Suuta ei siis tule ruutata täyteen ruokaa, koska silloin kissa voi vahingossa vetää sitä henkeen.

Kissat merkitsevät ympäristöään omilla hajuillaan ja feromoneillaan. Nämä hajut lisäävät kissan kokemaa turvallisuudentunnetta. Feromoneja kissa levittää ympäristöönsä puskemalla, raapimalla, virtsaamalla ja ulostamalla. Pelokas ja stressaantunut kissa voi virtsata hiekkalaatikon ulkopuolelle lievittääkseen kokemaansa uhkaa ja ahdistusta. Virtsan feromonit merkitsevät kissalle ”täällä on minun alueeni, täällä on turvallista”. Vaikka virtsan feromonit auttavatkin kissaa, ne myös innostavat sitä virtsaamaan uudelleen samaan paikkaan. Siksi pissapaikat kannattaa pestä huolellisesti käyttäen eläinkaupasta saatavia entsymaattisia pesuaineita tai entsymaattista pyykinpesuainetta. Pesun jälkeen pissapaikka suihkutetaan alkoholilla (kirkas viina, Sinol tms.), joka liuottaa jäljelle jääneet virtsan ainesosat. Lopuksi alueelle suihkutellaan Feliway Classic -feromonisuihketta, joka vastaa kissan mielessä sen oman virtsaferomonin turvallista hajua.

Feromoneja voi käyttää myös haihduttimen muodossa yleisen turvallisuudentunteen lisäämiseksi. Tähän tarkoitukseen sopivat Feliway Classic ja Feliway Optimum -haihduttimet. Stressiä ja ahdistusta voi lievittää myös suun kautta annettavalla ravintolisällä alfakasotsepiinilla. Alfakasotsepiinia on Zylkene-kapseleissa ja Royal Canin Calm-kuivaruoassa. Zylkene-kapselit saa annettua kissalle helpoimmin avaamalla kapselin ja sirottelemalla sisällön ruoan sekaan.

Mikäli kotona on muita lemmikkejä, uutta kissaa ei laiteta ensimmäisenä samaan tilaan niiden kanssa vaan sille valmistetaan oma huone kotiutumista ja asteittaista tutustuttamista varten. Tästä löytyy lisää tietoa kirjoituksesta Kissojen tutustuttaminen.

Hyvinvointi on kuin vaakakuppi, jossa toisella puolella ovat stressaavat ja kuormittavat asiat, toisella puolella mukavat asiat. Stressitilanteissa vaakaa on hyvä tasapainottaa lisäämällä kissan elämään myös niitä mukavia asioita. Ne voivat olla silittelyä ja rapsuttelua, leikkihetkiä, tempputreeniä, aistivirikkeitä, kissoille tarkoitettua musiikkia, mitä tahansa mistä kissa nauttii. Tärkeintä on ettei kissaa pakoteta mihinkään. Valinnanvapaus tuo turvaa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: