Kissan ruokailupaikalla on väliä

Kotioloissa kissan ruokailupaikka määräytyy usein siten, että kuppi laitetaan siihen, missä sattuu olemaan tilaa. Vesikuppi tulee helposti laitettua ruokakupin viereen. Monikissatalouksissa kissojen kupit sijaitsevat lähes vierekkäin tai ainakin kaikki keittiössä – tai sitten kissat syövät vuorotellen samasta kupista.

Luonnossa kissa kuitenkin metsästää ja syö saalinsa yksin. Juomapaikan se valitsee riittävän etäältä ruokailupaikasta, jotta saaliseläimen sisälmykset eivät pääse saastuttamaan juomavettä. Kissa syö rennosti kyyryssä asennossa, rauhallisesti ja saaliiseensa keskittyen. Se haluaa kuitenkin pystyä pitämään silmällä ympäristöään myös syödessään, mahdollisten vihollisten ilmaantumisen varalta.

cat-433017_1920
Kissan normaali, rento syömisasento

Toisten kissojen kanssa lähekkäin syöminen on siis kissalle luonnostaan vieras toimintamalli, joka voi aiheuttaa keskinäistä kahnausta ja stressiä, vaikka kissat muuten tulisivatkin toimeen hyvin keskenään. Erityisen hankala tilanne on, jos monikissataloudessa kissat eivät katso kuuluvansa samaan sosiaaliseen ryhmään eivätkä siis tule vaivatta toimeen keskenään. Tällöin ne pyrkivät välttämään konflikteja väistämällä toisiaan ja jakamalla tilaa ajallisesti eli eivät oleile mielelään samassa huoneessa, jos pystyvät sen välttämään. Ruokinta-aikana niiden on kuitenkin ravinnonsaannin turvatakseen pakko hakeutua lähekkäin keittiöön, mistä voi aiheutua vakavaa ahdistusta/pelkoa ja stressiä. Tämä voi näkyä esimerkiksi epänormaalina ruokailuasentona eli kissa ei kyyhötä rennosti ruokaansa keskittyen vaan on puoliksi seisovassa aseennossa, keho jännittyneenä, korvat kääntyneinä osittain sivuille tai taaksenpäin, ikään kuin jatkuvassa pakovalmiudessa. Stressi voi näkyä myös hotkimisena tai ruokahalun vähentymisenä. Ruokailu ja ruoansulatus ovat parasympaattisen hermoston toimintoja, pelko ja stressi taas aktivoi sympaattista hermostoa. Ruokailutilanteessa koettu pelko saattaa siten haitata normaalia ruoansulatusta ja ravinteiden hyväksikäyttöä, johtaen joko lihomiseen tai aliravitsemukseen.

shutterstock_185953124
Jännittynyt puoliseisova ruokailuasento, paino takaraajoilla, korvat taaksepäin kääntyneinä

Useamman kissan talouksissa kissojen ruokailu olisi hyvä jakaa useampaan huoneeseen, jotta kaikki saisivat syödä omassa rauhassaan. Ruokakupin paikan on hyvä olla rauhallinen, mutta sellainen, josta kissa voi helposti tarkkailla ympäristöään. Ei siis nurkassa eikä lähellä kulkuväyliä.

Vesiastia (tai mieluiten astiat) olisi hyvä sijoittaa etäämmäs ruokailupaikasta. Useimmat kissat pitävät laakeista ja matalahkoista vesikupeista, joista ne voivat juoda niin, etteivät viikset kosketa kupin laitoja. Jotkut kissat arvostavat enemmän vesilaseja tai -mukeja, tippumaan jätettyä hanaa tai juomalähteen virtaavaa vettä.

shutterstock_557179690
Nämä kissat joutuvat jakamaan yhteisen ruokakupin. Ongelmallinen tilanne näkyy kissojen kehonkielessä asentojen jännittyneisyytenä ja korvien kääntymisenä.

0 comments on “Kissan ruokailupaikalla on väliä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: