Lajityypillinen käyttäytyminen

Kissan lajityypillinen ruokinta

Ravintonsa itsenäisesti hankkivan kissan on saalistettava kymmenisen hiirtä tai muuta pikkueläintä päivässä. Vain noin puolet saalistusyrityksistä päättyy onnistuneesti. Kissan on siis ravinnontarpeensa tyydyttääkseen oltava lähes jatkuvasti valppaana tarjolle ilmaantuvien metsästysmahdollisuuksien varalta. Kissat eivät voi jäädä odottamaan näläntunnetta, silloin niiden energiavarannot voisivat huveta ennen onnistunutta saaliin nappaamista. Siksipä kylläisetkin kissat ovat kiinnostuneita metsästyksestä, evoluutio on ohjelmoinut ne toimimaan siten.

Kissalla on siis valtava synnynnäinen tarve toteuttaa saaliskäyttäytymistä. Sisäkissoilla, jotka eivät pääse ulos metsästämään, tämä tarve täytyy täyttää jollakin muulla tavalla. Ympäristön virikkeellistäminen, leikki ja ruokinnan järjestäminen muistuttamaan mahdollisimman paljon kissan luontaista ravinnonhankintakäyttäytymistä tukevat kissan hyvinvointia.

Leikki tarjoaa kissalle väylän purkaa saalistusviettiä ja se on yksi kissan perustarpeista. Sille kannattaa aina olla tarjolla valikoima erilaisia leluja. Kissat tottuvat helposti samoihin leluihin, minkä välttämiseksi leluja on hyvä kierrättää eli laittaa osa hetkeksi piiloon. Viikon tai pari kaapissa oltuaan ne kiinnostavat taas aivan kuin uusina. Useimmat kissat nauttivat myös suuresti leikkimisestä ihmisen kanssa. Kissaa ei koskaan tulisi leikittää käsillä tai sormilla – edes pentuna – koska ennemmin tai myöhemmin käsien raapiminen ja pureminen alkaa tehdä kipeää. Parasta siis olla johdonmukainen alusta asti ja sallia leikin kohdistuminen vain siihen sopiviin leluihin. Esimerkiksi höyhenkepit ja onkea muistuttavat lelut narun ja kepin päässä toimivat hyvin ihmisen ja kissan yhteisleikissä. Jotkut kissat leikkivät mielellään laserosoittimen valolla. Olipa leikkikalu millainen tahansa, leikin päätteeksi kissan tulisi saada tarttua leluun kynsin ja hampain ja saattaa saalistuksen käyttäytymisketju loppuun. Laserosoittimella leikitettäessä kissalle voi leikin päätteeksi tarjota jonkun purtavaksi ja raavittavaksi soveltuvan lelun, jotta mukava leikkihetki ei päättyisi turhautumiseen.

Kissa on siis evolutiivisesti sopeutunut saalistamaan lähes jatkuvasti ja syömään noin kymmenen hiirtä päivässä. Eli vähän kerrallaan ja usein. Villikissat voivat käyttää saalistamiseen 12 tuntia vuorokaudessa. Nykyisin sisäkissat monesti ruokitaan kahdesti päivässä, kupillinen aamulla ja illalla. Lisäksi kaupalliset kissanruoat ovat erinomaisen maistuvia ja helppoja syödä. Siten syömiseen käytettävä aika saattaa olla hyvin lyhyt – muutamia minuutteja ja lautanen on tyhjä. Mitä kissa tekee lopuilla vuorokauden tunneilla? Virikkeiden puute ja tylsistyminen voi johtaa ahdistukseen ja apatiaan. Virikkeiden puute ja stressi voivat myös aiheuttaa ongelmakäytöstä. Monet kissat yrittävät ratkaista ongelman syömällä enemmän, ruoasta tulee niiden elämänsisältö. Runsas ravinnonsaanti yhdistettynä vähäiseen liikuntaan johtaa lihomiseen. Ylipaino sekä heikentää elämänlaatua että lyhentää eliniän odotetta.

Ratkaisuksi tähän ongelmaan kissojen käyttäytymisen asiantuntijat Sarah Ellis ja Lizzie Rowe ovat laatineen ”Five a day Felix” -nimisen suosituksen, vapaasti suomennettuna Viidesti päivässä Viirulle.

1. Vähintään viisi ruokintakertaa päivässä

Joillakin kissoilla voi pitää ruokaa vapaasti tarjolla. Suuri osa kissoista kuitenkin syö vapaalla ruokinnalla ravinnontarvettaan enemmän, mikä johtaa lihomiseen. Jakamalla päivittäisen ruokamäärän viiteen tai useampaan annokseen voimme jäljitellä kissan luonnollista ruokailukäytöstä. Annokset voivat tuntua pieniltä, mutta täysravinto (erityisesti kuivaruoka) on hyvin energiatiheää. Ruoka-annokset voi tarjota päivän mittaan, mutta yhden tai useamman voi tarjota myös yöllä (ks. alempana kohta 4.)

2. Ruokintapelit (puzzle feeders)

Ruokintapelien avulla voi tarjota useamman aterian päivässä, ellei jopa kaikki. Ruokintapelit tarjoavat älyllistä ja ruumiillista haastetta ja ovat mitä mainiointa virikkeellistämistä. Vanhempikin kissa voi hyvin oppia käyttämään näitä. Ahneilla kissoilla pelit hidastavat syömistä ja auttavat vähentämään luonnollisella tavalla syödyn ruoan määrää. Nirsompia kissoja pelit taas voivat houkutella syömään. Ruokintapelien käytön on todettu myös helpottavan toisiin kissoihin ja ihmisiin kohdistuvaa aggressiota, vähentävän pelkoa ja ahdistusta sekä auttavan sisäsiisteysongelmien ratkaisemisessa. Ruokintapelejä on tarjolla lemmikkieläintarvikkeita myyvissä kaupoissa, mutta niitä voi rakentaa yksinkertaisesti myös itse. Vinkkejä rakenteluun löytyy täältä: https://icatcare.org/sites/default/files/PDF/five-a-day_felix_one_pager_final.pdf

 

DSC_2973
Tässä ruokintapelissä on tarjolla sekä kosteaa että kuivaruokaa

 

3. Ruokinta vaihtelevasti eri paikoissa

Saalistaessaan kissa käyttää monipuolisesti aistejaan paikantaakseen saaliin. Kotiloissa tätä voi jäljitellä laittamalla ruoan tarjolle eri paikkaan kuin missä se oli viimeksi. Siten kissa joutuu etsimään ravintoaan, käyttämään aistejaan ja ongelmanratkaisukykyään. Hyödynnä korkeita paikkoja, hyllyjä, raapimispuita – mitä tahansa keksitkin, mikä on kuitenkin turvallista kissalle. Ruoan etsiminen ja kiipeily tarjoaa myös liikuntaa.

4. Ruokaa myös yöllä

Kissat saalistavat luonnossa yöaikaan. Ruokintapelien avulla voi jäljitellä luonnollista yöaikaista ravinnonhankintakäytöstä, ilman että omistajan täytyy vaivautua ylös sängystä. Ruoan tarjoaminen yöaikaan voi lisäksi vähentää tylsistymistä ja siitä johtuvaa huomionhakuisuutta sekä aamuista nälkää ja omistajan herättelyä turhan aikaisin aamulla.

5. Vesi

Pidä aina tarjolla raikasta vettä. Vesikuppien olisi hyvä sijaita eri paikassa kuin ruoka, koska luonnossa kissat valitsevat vesilähteen, joka ei ole saaliin läheisyydessä (jotta vesi ei olisi saastunut saaliseläimen sisällyksillä). Juomakuppeja tulisi olla useita ja eri paikoissa kotia. Laakeat, matalalaitaiset lasiastiat miellyttävät useimpia kissoja. Kissaa voi myös houkutella juomaan juoma-automaatilla, jossa vesi virtaa ikään kuin lähteessä, toiset kissat juovat mielellään tippumaan jätetystä hanasta tai juomalasista.

Yllämainittujen pääkohtien lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota ruon laatuun. Kissat ovat lihansyöjiä, ja luonnossa kissojen ravinnon on todettu koostuvan 52 % proteiinista, 46 % rasvasta ja vain 2 % hiilihydraateista. Turvallisinta on tarjota kissalle laadukasta täysravintoa. Raakaravinto tarjoaa mitä mainiointa luonnollista pureskeluaktiviteettia, mutta se saattaa myös altistaa sekä kissan että omistajan tautia aiheuttavien bakteerien ja alkueläinten tartunnoille. Kuivaruokaa on helppo tarjota ruokintapeleissä ja se voi auttaa suuhygienian ylläpitämisessä ja hammaskiven muodotumisen ehkäisyssä. Kosteassa ruoassa on enemmän nestettä, joka edesauttaa nestetasapainon ylläpidossa. Kissat eivät ole erityisen hyviä juomaan, koska luonnnossa valtaosa niiden nesteensaannista tulee ravinnon kautta. Riittävä nesteensaanti on erityisen tärkeää esimerkiksi ummetukseen tai virtsatieongelmiin taipuvaisilla kissoilla sekä vanhemmilla kissoilla, joilla juominen saattaa vähentyä entisestään. Nestepitoinen ruoka lisäksi täyttää mahaa nopeammin kuin kuivaruoka, jolloin syöty ruoan määrä jää pienemmäksi. Siten kostea ruoka soveltuu kuivaruokaa paremmin painon pudotukseen.

Monikissatalouksissa kissojen ruokailu lähekkäin toisiaan voi johtaa stressiin ja/tai kilpailuun ruoasta ja ylensyömiseen. Jokaisella kissalla tulisikin olla oma ruokintapeli ja jokaiselle tulisi tarjota ruoka omassa paikassa erillään muista kissoista.

 

Alkuperäiseen englanninkieliseen suositukseen voi tutustua sivuilla:

https://icatcare.org/sites/default/files/PDF/five-a-day_felix_report_final.pdf (pitkä versio)

https://icatcare.org/sites/default/files/PDF/five-a-day_felix_one_pager_final.pdf (lyhyt versio)

 

 

1 comment on “Kissan lajityypillinen ruokinta

  1. Paluuviite: Kissan hyvä elämä – Kissan silmin

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: