Merkkailu on virtsaamista, jonka alkuperäisenä tarkoituksena on kissojen välinen viestintä eli hajumerkin jättäminen muille kissoille. Merkkailun arvellaan liittyvän reviirin merkitsemiseen ja sen ajalliseen jakamiseen, jotta kissat voisivat välttää suoraa kohtaamista ja tappeluita.

Merkkailun tunnistaa siitä, että virtsamäärä on kohtalaisen pieni verrattuna normaaliin virtsaamiseen. Merkkailu suuntautuu useimmiten pystypinnoille, mutta kissat voiva merkkailla myös lattialla olevia esineitä esimerkiksi vaatekasoja. Merkatessa kissa suihkuttaa virtsaa seisten häntä pystyssä ja se usein myös steppaa takajaloilla ja värisyttää häntää. Kissat voivat merkkailla myös kyykkyasennossa.

Yleisin syy merkkailuun sisätiloissa on leikkaamattoman kissan hormonaalinen merkkailu. Tällöin kastraatio/ sterilaatio useimmiten auttaa, ja merkkailu lakkaa muutaman viikon sisällä leikkauksesta.

Merkkailu voi kertoa myös kivusta, esimerkiksi virtsateiden sairauksista. Mikäli kyseessä on leikattu kissa tai leikkaus ei ole auttanut merkkailuun, on kissa vietävä eläinlääkäriin sairauksien poissulkemiseksi.

Kolmas syy merkkailuun sisätiloissa on sosiaalinen stressi. Merkkaamalla kissa vahvistaa omia hajumerkkejään ympäristössä ja yrittää siten lisätä omaa turvallisuudentunnettaan. Merkkailu voi toimia myös sijaistoimintona, johon kissa turvautuu lievittääkseen stressiään. Mahdollisia stressin lähteitä voivat olla toiset kissat, ihmiset, muut eläimet tai ympäristö.

Yleisimpiä stressin lähteitä:

 • perheen muut kissat
 • ulkona liikkuvat vieraat kissat
 • muutokset kotiympäristössä (uudet huonekalut, remontti, muutto)
 • vierailijat, vieraan hajuiset tavarat
 • uudet perheenjäsenet
 • omistajan poissaolo tai muuttuneet aikataulut
 • rankaisun käyttö koulutusmenetelmänä
 • kissan käsittely sen tahtoa vastaan esim. pakkosylittely
Merkatessa kissa suihkuttaa virtsaa seisten häntä pystyssä ja se usein myös steppaa takajaloilla ja värisyttää häntää.

Merkkailupaikat on syytä puhdistaa siten, että virtsan haju saadaan kokonaan pois, koska virtsan haju saa kissan käyttämään paikkaa uudelleen. Virtsatahrat pestään seuraavasti:

 • Pese alue entsymaattisella pesuaineella (esim. Urine off) tai entsymaattisesta pyykinpesuaineesta tehdyllä liuoksella. Enstyymit puhdistavat virtsan proteiinikomponentit.
 • Anna kuivua ja suihkuta alkoholilla (esim. kirkas viina tai Sinol). Alkoholi liuottaa virtsan rasvakomponentit.
 • Anna kuivua ja suihkuta Feliway classic -feromonisuihkeella. Feromoni vastaa kissan mielessä sen omia hajumerkkejä.

Vähennä virtsaamiseen liittyvää stressiä lisäämällä hiekkalaatikoiden määrää. Hiekkalaatikoita olisi hyvä olla yhtä monta kuin perheessä on kissoja ja yksi ylimääräinen. Laatikot sijoitellaan eri paikkoihin ympäri kotia, sijainnin tulee olla rauhallinen mutta helposti saavutettava.

Huolehdi monikissataloudessa resurssien riittävyydestä. Vesikuppeja, ruokailupaikkoja, nukkumapaikkoja ja raapimispuita tulisi olla yhtä monta kuin hiekkalaatikoitakin (kissojen lukumäärä + 1) ja ne tulisi sijoittaa eri paikkoihin. Järjestä jokaiselle kissalle mahdollisuus syödä yksin ja ruokarauha.

Mikäli merkkailu liittyy vieraiden kissojen liikkumiseen pihalla, estä näkyvyys ulos esimerkiksi sälekaihtimilla tai suojakalvoilla.

Stressiin liittyvässä merkkailussa pyydä tarvittaessa apua eläinkouluttajalta tai kissojen käyttäytymiseen perehtyneeltä eläinlääkäriltä.

%d bloggaajaa tykkää tästä: