Terveys

Pikkuaivohypoplasia

Pikkuaivohypoplasia (englanniksi cerebellar hypoplasia, CH) tarkoittaa pikkuaivojen kehityshäiriötä. Kehityshäiriö syntyy yleensä sikiöaikana, emon saaman kissaruttotartunnan seurauksena. Joskus pikkuaivojen kehityshäiriö voi aiheutua myös pikkupentuna eli alle neljän viikon iässä saadusta kissaruttotartunnasta. Kissaruttovirus hyökkää nopeasti jakautuviin soluihin. Pikkuaivojen kehitys ja solujen jakautuminen on nopeaa tiineyden loppuvaiheessa ja ensimmäisinä viikkoina syntymän jälkeen. Kehityshäiriö voi ilmetä pentueen kaikilla pennuilla tai vain yhdellä. Pikkuaivojen kehityshäiriö voi johtua myös emon tiineysaikaisesta vakavasta aliravitsemuksesta tai pentuaikana syntyneestä pään traumasta, mutta kissaruttovirus on yleisin oireiden aiheuttaja. Joskus toksoplasmoosi voi aiheuttaa saman tyyppisiä oireita kuin pikkuaivohypoplasia.

Pikkuaivojen tehtävänä on muun muassa ohjata hienomotoriikkaa, koordinaatiota ja tasapainoa. Pikkuaivohypoplasia ilmenee koordinaatiohäiriöinä, huojumisena, liioitellun laajoina askelina (hypermetria), pään tärinänä ja liikkeen aloittamiseen ja suuntaamiseen liittyvänä tärinänä (intention tremor). Pentu voi pitää jalkoja leveässä haara-asennossa seistessään ja kävellessään, koska siten on helpompi pitää tasapaino ja välttää kaatuminen. Suurimmat ongelmat liittyvät liikkeiden aloittamiseen ja hienomotoriikkan esimerkiksi pennun leikkiessä tai syödessä. Pikkuaivovaurioisten pentujen voi olla vaikea syödä ja juoda pään suuntaamiseen liittyvän tärinän vuoksi. Ne näyttävät ikään kuin nokkivan vesi- tai ruokakupilla.

Pikkuaivohypoplasian oireet huomataan tavallisesti vasta siinä vaiheessa, kun pentu oppii kävelemään. Oireiden voimakkuus riippuu vaurion syntymisen ajankohdasta ja laajuudesta.

Diagnoosi perustuu tyypillisiin oireisiin ja muiden sairauksien poissulkuun. Magneettikuvissa voidaan havaita normaalia pienemmät pikkuaivot.

Pikkuaivojen kehityshäiriöön ei ole hoitoa eikä sitä voida parantaa. Pennut kuitenkin oppivat yleensä tulemaan vammansa kanssa hyvin toimeen. Kehityshäiriö ei aiheuta pennuille kipua eikä se ole etenevä. Pikkuaivovaurioiset kissat voivat elää hyvän ja normaalin pituisen elämän.

Erityispiirteidensä vuoksi pikkuaivovaurioisten kissojen hoito vaatii omistajalta hieman tavanomaista enemmän. Kissojen ympäristö tule järjestää siten, että vaaratilanteiden mahdollisuus, esimerkiksi putoaminen korkeista paikoista, ehkäistään. Liikkumista tuetaan luistamattomalla lattiamateriaalilla esimerkiksi jämäköillä matoilla. Ruoka- ja vesikuppien on hyvä olla korotettuja, jotta kissan on helpompi syödä ja juoda. Hiekkalaatikoiden reunojen tulee olla riittävän matalat, jotta kissa pääsee vaivatta laatikolle. Toisaalta taas korkeista laidoista voi olla apua tasapainon ylläpitämisessä. Hyvä vaihtoehto on hankkia korkealaitainen säilytyslaatikko, jonka yhteen sivuun tehdään reikä kulkuaukoksi. Oikeita liikeratoja ja lihaksia voidaan vahvistaa fysioterapian keinoin.

Pikkuaivohypoplasiaa voidaan ennaltaehkäistä huolehtimalla siitä, että kaikki kissat on rokotettu asianmukaisesti.

%d bloggaajaa tykkää tästä: