Terveys

Kissan ummetus

Ummetus on yleinen vaiva etenkin vanhemmilla kissoilla. Ummetus tarkoittaa kuivasta ja kovasta kakasta johtuvaa ulostamisvaikeutta.

Ummetus syntyy, kun ulostemassan kulku suolessa hidastuu ja siitä poistuu vettä ja suoloja suolen seinämän läpi. Tällöin ulostemassasta tulee kuivaa ja kovaa. Mikä tahansa suoliston liikettä hidastava tekijä voi johtaa ummetukseen.

Ummetuksen syitä voivat olla:

 • nivelrikko: vaikeus hakeutua ulostamisasentoon, hiekkalaatikolle tai pois sieltä kivun ja jäykkyyden vuoksi
 • munuaisten vajaatoiminnan aiheuttama nestehukka
 • kaliumin- tai kalsiuminpuute
 • traumat esim. vanha lantionmurtuma tai hermovaurio
 • liian luupitoinen ravinto
 • liiallinen nuoleminen ja normaalia runsaampi karvojen nieleminen
 • vierasesineiden kuten kankaan syöminen
 • suoliston motoriikkaan vaikuttavat lääkkeet esim. opioidikipulääkkeet tai nesteenpoistolääkkeet
 • epämiellyttävät hiekkalaatikkokokemukset, jolloin kissa välttelee hiekkalaatikolle menemistä
 • ulostamiseen liittyvä kipu ja siitä johtuva ulosteen panttaaminen
 • anaalirauhasvaivat
 • paksusuolen laajentuma (megacolon)

Pitkäaikainen ummetus voi johtaa ulostemassan pakkautumiseen ja paksusuolen laajentumaan. Laajentunut paksusuoli vaikeuttaa edelleen ulostamista, jolloin ongelma kroonistuu.

Ummetus voi olla ulospäin hyvin vähäoireinen. Ainoa oire voi olla se, ettei kissa ole kakannut pariin päivään. Ummetuksesta kärsivä kissa voi myös käydä usein laatikolla pinnistelemässä, mutta ei saa kakattua. Se voi maukua ja olla levoton. Joskus ummetusmassan ohi voi valua nestemäistä suolensisältöä, jolloin näyttää siltä kuin kyseessä olisikin ripuli. Paksu- ja peräsuolen venytys aiheuttaa kissalla pahoinvointia, joten se voi muuttua ruokahaluttomaksi ja oksennella.

Ummetuksen ensiapuna voidaan antaa parafiiniöljyä suun kautta noin 1 ml/kg 1-3 kertaa päivässä 1-2 päivän ajan. Parafiiniöljy täytyy antaa varovasti ja riittävän hitaasti, jotta kissa ehtii niellä sen eikä öljy päädy keuhkoihin. Keuhkoissa parafiiniöljy voi aiheuttaa keuhkotulehduksen. Parafiiniöljyä ei saa käyttää pitkäaikaisesti, se sopii vain ensiapuun.

Jos parafiiniöljy ei auta tai oireet ovat voimakkaat, kissa on syytä viedä eläinlääkäriin. Eläinlääkärissä ummetusta hoidetaan nesteytyksellä ja peräruiskeella tai perähuuhtelulla.

Tärkein asia ummetuksen ennaltaehkäisyssä on riittävä nesteensaanti. Kissat ovat ylipäätään huonoja juomaan, ja vanhemmilla kissoilla juominen usein vähenee ennestäänkin. Munuaisvikaiset kissat kyllä juovat, mutta virtsa kulkee elimistön läpi normaalia nopeammin ja kissa kuivuu. Ruokinnassa raksujen määrää on hyvä vähentää ja kostean ruoan osuutta lisätä. Kissaa voi houkutella juomaan laittamalla vesikuppeja lähelle kissan lempipaikkoja, makuvesillä, vesiautomaateilla jne. Lisää tietoa nesteensaannin lisäämisestä löydät kirjoituksesta  Miten saada kissa juomaan enemmän.

Ummetuksen ennaltaehkäisyssä on myös tärkeää varmistaa, että kissa pääsee hiekkalaatikolle vaivatta ja saa käydä siellä rauhassa. Hiekkalaatikon reunojen tulee olla riittävän matalat etenkin seniorikissalla, jolla voi olla nivelrikosta johtuvaa kipua ja kankeutta. Hiekkalaatikot pidetään tietysti puhtaina. Enemmän hiekkalaatikoista, niiden sijoittelusta ja puhtaanapidosta voit lukea kirjoituksesta Hiekkalaatikkoasiaa.

Toisilla kissoilla ummetuksen ennaltaehkäisyyn sopii kuitupitoinen ruoka esim. Royal Canin Fibre Response tai psylliumin lisäminen kosteaan ruokaan. Psylliumin annos on noin 1/2-2 tl/ateria. Oikean annoksen löytää kokeilemalla. Psylliumin lisäksi ruokaan kannattaa sekoittaa 1-2 ruokalusikallista vettä, koska psyllium imee runsaasti nestettä. Toisilla kissoilla taas toimii paremmin  hyvin sulava ja vähäkuituinen eli suolistohäiriöiden hoitoon tarkoitettu ruoka.

Ruokavalion lisäksi voidaan käyttää ulostemassaa pehmentäviä reseptivapaita lääkkeitä makrogolia tai laktuloosia.

 • Pegorionin (makrogoli) päiväannos on 1/4 pussillista 6 g pussista. Se voidaan antaa kerta-annoksena tai jakaa useampaan antokertaan. Jauhe sekoitetaan ruokalusikalliseen vettä ja annetaan ruoan seassa tai ruiskulla suuhun.
 • Levolacin (laktuloosi) annos on 0,5 ml/kg 2-3 kertaa päivässä. Laktuloosi voi aiheuttaa joillekin kissoille ilmavaivoja ja vatsakramppeja. Tällöin kannattaa kokeilla mieluummin Pegorionia.

Ellei edellä mainituista hoidoista ole riittävästi apua tai potilaalla on paksusuolen laajentuma, voidaan käyttää myös suoliston liikettä lisäävää lääkettä prukalopridia (Resolor) 0,5 mg/kissa kerran päivässä.

Pidempään jatkuvissa tai uusivissa ummetusoireissa on aina syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

13 comments on “Kissan ummetus

 1. Kissan ihmisemo

  Heippa! Mulla on pegorionin 12g pusseja, annanko siitä 1/8 (1,5g)?

  Kiitos neuvoista ja hyödyllisestä sivustosta!

  Tykkää

 2. Anne Järvinen

  Eikö tuo Lecvolacin annostus kissalle 1 ml/kg jos kissan paino on 5 kg niin 5 ml on kyllä liikaa. Kissa vanhuksellani on ummetusta ja paikallinen eläinklikka antoi ohjeen vain 1 ml/päivä…

  Tykkää

  • Hei,
   Levolacin tavanomainen annos on jutussa mainittu 0,5 ml/kg, mutta sekä Levolacin että Pegorionin yksilökohtainen annos säädetään vasteen mukaan. Tarvittaessa siis lasketaan tai nostetaan annosta, kunnes ulosteen koostumus on sopiva.

   Tykkää

 3. Maria Junttila

  Hei, kissani ei ole kestänyt viljatuotteita. On syönyt vain viljatonta, sekä raakaravintoa. Keväällä aloin tilata Zooplus viljatontaruokaa. Nyt kuitenkin heillä on eräs laatu merkattuna viljattomaksi, saamieni viestien mukaan se on myös viljatuotteena. Olisi pitänyt katsoa se purkin kylki ja lukea pikkuteksti, mutta hölmänä on luottanut. Kissa on syönyt raakaravinnon yhteydessä siis viljaa sisältävää, saanut siitä vatsakramppeja. Oksentanut rajusti pari kertaa. Lepäsi päivän. Alkanut syödä taas pikkuhiljaa nyt vrk aikana ja juo myös. Ei ole väsynyt enää, käyty pari-kolme kertaa valjaskävelyllä vrk. Nyt huoli on, että on myös ilmeisesti ummetusta. Koettaa käydä laatikoilla. Pissa tulee eikä oirehdi siitä, lisäksi on tullut uusi oire, toinen takajalka lemppaa alla välillä. Luin, että tämäkin saattaa johtua ummetuksesta? Mielestäni kakka on aikasemminkin ollut kovaa. kotona on parafiiniöljyä, mutta näköjään jo vanhentunut 2020. Uskaltaako sitä vielä antaa? Lisäksi on Levolakia, mutta arkailen sitäkin antaa, koska jos on tukkeutuma ja ripuli ei pääsekään ulos, vatsavaivat palaavat takaisin. Tarkoituksena on käyttää lääkärissä jo huomenna mahd. mikäli saadaan kyyti ja aika järjestymään. Kuitenkin, kun syö ja juo ja haluaa jalan lemppaamisestakin huolimatta itse kävelylle. Neuvoista Suuri Kiitos!!

  Tykkää

 4. Hei, kiva kun löysin tällaisen sivuston!
  Minulla on ollut kissoja kotonani ja myöhemmin itselläni aina, ensimmäinen löytökissakin jo 1977 ja nytkin kolme; löytökissa, eläinsuojelutapaus ja yksi peritty – joten kaikennäköisiä kremppoja on nähty.
  Mutta aina näköjään uutta. Olen menossa tarkistuksille tämän kissan kanssa keskiviikkona, mutta lääkärini on vielä lomalla eikä vastaa puhelimeen.

  Tällä kertaa uutta on voimakkaat suolisto/vatsaäänet, jollaisia en ole kuullut itseltäkään. Vinkuu, purputtaa ja joku jota en osaa edes selittää. Maha ei tunnu olevan turvoksissa, mutta kissa on levoton ja välillä kyyhötysasennossa. Aamulla jätökset näyttivät normaaleilta, mutta kun on kolme niin vaikea tietää mikä on kenenkin ja onko tämän kissan ollenkaan. Wessoja neljä, yksi erillään, tosi rauhallinen.

  No, annoin äsken yhden millilitran (kissan paino alle 3 kg, on tosi pieni) parafiiniöljyä, saa katsoa saako se määrä mitään aikaan. Löysin myös leivontaan käytettävää psylliumia, mutta ei hajuakaan sen annostelusta.

  Tykkää

 5. Päivi Peltola

  Kuinka pian resolorin pitäisi alkaa vaikuttaa? Kissa on saanut nyt 2 päivää lääkäri määräsi viikon kuurin kissalla paksunsuolen/peräsuolet laajentuma

  Tykkää

 6. Emma Jumisko

  Hei,
  voiko kissalle antaa pellavansiemenrouhetta vatsan toimintaa tukemaan?

  Tykkää

  • Hei, Pieniä määriä pellavansiemenrouhetta voi antaa veden kanssa liuotettuna. Pellavansiemenissä on myös haitta-aineita, minkä vuoksi pellavansiemeniä suositellaan aikuisille ihmisille korkeintaan 2 rkl päivässä ja lapsille 1 rkl. Kissoilla haitta-aineiden riskistä ei ole tietoa, mutta antaisin kissalle pellavansiemenrouhetta korkeintaan noin 1/2-1 tl päivässä.

   Tykkää

 7. Meille lääkäri määräsi 11,5 kiloiselle maine coonille ensin 0,7ml kahdesti päivässä. Kyseltiin seuraavana päivänä onko annostus varmasti oikea niin käski nostaa annosta yhteen milliin. Ollaan viikon sisällä käyty kahdesti suolihuuhtelussa ongelman takia. Viimeisessä röntgen kuvassa paksusuoli lähenteli jo megacolonin mittoja ja siksi mietityttää tuo annostus että onko riittävä?

  Tykkää

  • Hei, Potilastapausta tarkemmin tuntematta on vaikea kommentoida hoitoa. Akuutissa ummetuksessa suosittelen yleensä parafiiniöljyn annosta 1 ml/kg kahdesti päivässä 1-2 pv ajan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: