Elämää kissan kanssa

Mitä kissa maksaa?

Kissan hankintaa suunnittelevalle on tarjolla lukuisia erilaisia vaihtoehtoja. Luovutushinnat vaihtelevat kahvipaketista muutamaan tuhanteen euroon. Mitä kissasta sitten pitäisi maksaa? Pitääkö kissasta maksaa? Mitä kissanpito maksaa? Yksi asia on varma, ilmaista kissaa ei ole.

Kissan voi saada muutamalla kympillä netti-ilmoituksen kautta, parilla satasella eläinsuojeluyhdistykseltä tai noin tuhannella eurolla rotukissakasvattajalta. Halpakin kissa voi olla hyvä kissa, mutta joskus se voi tulla yllättävän kalliiksi. Eläinsuojeluyhdistysten kissojen luovutushintoja kuulee joskus moitittavan korkeiksi. Silloin kannattaa muistaa, että esyjen kissat ovat madotettuja, rokotettuja, yleensä myös valmiiksi steriloituja/ kastroituja ja eläinlääkärin tarkastamia. Monille kissoille on tehty mittavia hammashoitoja tai annettu muuta eläinlääkärinhoitoa, joista luovutushinnat kattavat vain murto-osan. Kissan mukana pitää aina tulla todistus sen saamista rokotuksista. Ikävä kyllä on niitäkin pennunkaupittelijoita, jotka kertovat pennun olevan rokotettu ja madotettu, mutta joilla ei ole antaa rokotuksista minkäänlaista todistetta. Usein nämä pennut myös luovutetaan liian nuorina. Kissanpennun suositeltu luovutusikä on 14 viikkoa, koska ne tarvitsevat emon ja sisarusten seuraa kehittyäkseen tasapainoisiksi ja hyvinvoiviksi kissoiksi.

Kissan hankintaa suunnitellessa on hyvä ottaa muutama asia huomioon:

Pentua hankkiessa selvitä

 • Onko pentu madotettu säännöllisesti suolinkaistartunnan estämiseksi
 • Onko pentua ruokittu laadukkaalla ja pennulle sopivalla ruoalla, joka tukee sen normaalia kasvua
 • Onko pentu sosiaalistettu ja totutettu käsittelyyn
 • Onko pentu rokotettu vähintään kahdesti. Jokainen pentu tarvitsee kaksi rokotusta kissaruttoa ja -flunssia vastaan, ulkoilevat kissat myös rabiesrokotuksen.
 • Onko pentu mikrosirutettu
 • Onko pentu steriloitu/ kastroitu vai hoitaako uusi omistaja leikkautuksen

Aikuista kissa hankkiessa kysy

 • Onko kissa madotettu, rokotettu, steriloitu/ kastroitu ja mikrosirutettu
 • Onko kissan hampaat tarkastettu ja tarvittaessa hoidettu
 • Onko kissalla todettu sairauksia ja tarvitseeko se erikoisruokavaliota tai lääkityksiä
 • Onko kissalla ilmennyt käyttäytymisen liittyvä ongelmia, jotka ehkä ovat kissasta luopumisen syynä

Ellei edellä mainittuja asioita ole hoidettu ennen luovutusta, ne jäävät uuden omistajan kontolle. Rokotus maksaa yleensä noin 40-70 € per kerta, sterilaatio tai kastraatio noin 80-180 € ja mikrosirutus noin 5-30 €. Hammashoidosta voi koitua isojakin kustannuksia. Hinnat vaihtelevat noin 100-1000 € välillä riippuen tarvittavien toimenpiteiden laajuudesta. Hampaiden perusteellinen tutkimus ja poistot vaativat aina hammasröntgenkuvauksen.

Kissojen yleisimpiä sairauksia hammassairauksien lisäksi ovat suolistosairaudet, virtsatiesairaudet, iho- ja korvavaivat, hengitystieoireet ja silmäsairaudet. On kissoja, jotka elävät terveinä viidentoista vuoden kieppeille tarvitsematta juurikaan eläinlääkärinhoitoa, mutta on myös niitä, joilla on krooninen sairaus tai useampia ja jotka vaativat useita lääkärikäyntejä vuodessa, jatkuvaa lääkitystä ja erikoisruokia. Kissat eivät saa Kela-korvausta, ja eläinlääkäripalveluiden arvonlisävero on 24 % toisin kuin ihmisten terveydenhuollon 0 %. Siten eläinten lääkärikulut ovat hyvin erilaiset kuin ihmisten. Eräässä kyselytutkimuksessa kissanomistajat arvioivat käyttävänsä eläinlääkärikuluihin noin 23 €/kk, mikä voi keskiarvona olla hyvinkin lähellä totuutta.

Eläinlääketiede kehittyy jatkuvasti, ja kissoille on tarjolla yhä tarkempaa diagnostiikkaa ja pidemmälle menevää hoitoa. Monimutkaiset tutkimukset ja hoidot vaativat eläinlääkäreiltä ja -hoitajilta jatkokoulutusta, erikoisosaamista ja -laitteistoa. Tästä seuraa, että hoito myös maksaa. Sairaalatasoisen hoidon kustannukset ovat helposti useita tuhansia euroja.

Eläinlääkärikulujen varalle kissalle voi ottaa vakuutuksen. Vakuutusmaksu on yleensä noin 100-500 €/ vuosi. Vakuutukset eivät korvaa perushoitoa kuten sterilaatiota, kastraatiota, rokotuksia tai madotuksia. Useimmat vakuutukset eivät myöskään korvaa hammashoitoja. Omistajan maksettavaksi jäävä omavastuu riippuu vakuutusyhtiöstä ja -sopimuksesta, mutta se liikkuu yleensä noin 100 € paikkeilla.

Kissalle on myös hankittava tarvikkeita. Välttämättömiä tarvikkeita ovat ruoka- ja vesikupit, hiekkalaatikot, raapimispuu, lelut, kynsisakset ja kuljetuskoppa. Hiekkalaatikoita tulee olla yksi enemmän kuin kissoja. Lisäksi voi olla tarpeen ostaa esimerkiksi pesiä tai muita nukkuma- ja piilopaikkoja, valjaat, harja ja kampa. Tarvikkeiden hankintakustannukset liikkuvat noin 100-300 € välillä.

Kissaa voi ruokkia kostealla ruoalla, kuivaruoalla, raakaruoalla tai näiden yhdistelmällä. Karkeasti arvioiden kissan ruokinta maksaa noin 1-3 €/ pv.

 • Kuivaruoka on helppoa ja edullista, mutta vähäinen nesteensaanti voi aiheuttaa toisille kissoille ongelmia. Kissat ovat alkuperältään aavikkoeläiminä huonoja juomaan. Riittämätön nesteensaanti voi altistaa ummetukselle ja virtsatiesairauksille. Kuivaruokanappuloiden pureskelu voi toisaalta auttaa ennaltaehkäisemään hammaskiven muodostumista.
 • Kostea ruoka on kuivaruokaa hieman kalliimpaa sekä myös työläämpää kuljettaa ja varastoida. Kostean ruoan nestepitoisuus vastaa kuivaruokaa paremmin kissan luonnollista ravintoa. Jos kissa syö yksinomaan kosteaa ruokaa, kannattaa tarkastaa, että pääosa ruokavaliosta on täysravintoa eikä täydennysravintoa.
 • Raakaruoan koostaminen tasapainoiseksi ruokavalioksi ei ole aivan yksinkertaista, joten aiheeseen on syytä perehtyä tarkasti. Suosittelen kysymään neuvoa ruokinta-alan ammattilaiselta eli yliopistossa kotieläinten ravitsemustiedettä opiskelleelta ruokintaneuvojalta. Raakaruoan hyviä puolia ovat mahdollisuus valita kotimaista lihaa ja pureskeluaktiviteetti. Pureskelu voi vähentää riskiä hammaskiven muodostumiselle. Hiiren kokoisten lihanpalojen pureksiminen myös vastaa kissan luontaista syömiskäyttäytymistä paremmin kuin kuivaruoan tai kostean ruoan syöminen. Toisaalta raa’assa lihassa on aina bakteeri-infektion riski, ja keittiöhygieniasta on syytä pitää erityisen hyvää huolta.
 • Sairaan eläimen ruokinta on asia erikseen, ja sen suunnittelemiseksi on käännyttävä eläinlääkärin puoleen.

Lisäksi kissa tarvitsee hiekkalaatikoihinsa hiekkaa. Hajustamaton mikrohiekka on yleensä kissojen mielestä paras kuivike. Hiekkaa on oltava laatikossa riittävästi ja se tulee puhdistaa vähintään kahdesti päivässä. Hiekkalaatikot pestään ja hiekka vaihdetaan kokonaan uuteen vähintään kerran kuukaudessa. Hyvä hiekka maksaa noin 20 €/ säkki, ja yhden kissan voisi arvioida kuluttavan noin säkillisen hiekkaa kuukaudessa.

Ennen kissan hankkimista kannattaa miettiä, miten sen hoito järjestetään mahdollisten lomamatkojen aikana. Hoitolavuorokaudet maksavat yleensä joitakin kymmeniä euroja, sukulaisen tai ystävän voi saada hoitajaksi tuliaispalkalla.

Kissaa perheenjäseneksi harkitessa on siis syytä ottaa myös taloudelliset realiteetit huomioon. Kannattaa miettiä kokonaiskustannuksia eikä ainoastaan ostohintaa. Halvalla saadun kissan eläinlääkärikuluihin voi myöhemmin upota isojakin summia. Kissa tarvitsee ruokaa, hiekkaa ja eläinlääkärinhoitoa jopa kahdenkymmenen tulevan vuoden ajan. On selvää, ettei kaikilla ole mahdollisuuksia tuhansien eurojen hintaisiin hoitoihin, mutta jonkinlainen suunnitelma yllättävien kulujen kattamiseksi on hyvä olla olemassa. Haluammehan kaikki hoitaa viiksekkäät ystävämme niin hyvin kuin mahdollista ja niiden arvoisella tavalla.

%d bloggaajaa tykkää tästä: