Terveys

Kissan sterilaatio ja kastraatio

Missä iässä kissanpennut voi tai pitää leikata? Mitä ovat varhaissterilaatio ja varhaiskastraatio? Miksi kissa kannattaa leikkauttaa?

Kissat on perinteisesti leikattu eli steriloitu tai kastroitu puolen vuoden iästä eteenpäin. Naaraskissoilla kiimat alkavat yleensä noin puolivuotiaana. Samoihin aikoihin poikakissat voivat keksiä olevansa poikia eli alkavat merkkailla ja kahinoida toisten kissojen kanssa. Joskus pennut voivat tulla lisääntymiskykyisiksi jo niinkin aikaisin kuin neljän kuukauden iässä.

Aiemmin epäiltiin, että varhainen leikkausajankohta haittaisi pennun kasvua, esimerkiksi altistaisi virtsatiesairauksille. Tämänhetkinen tutkimustieto kuitenkin osoittaa, että varhaisleikkaukset ovat turvallisia eivätkä lisää kissan sairastumisriskiä.

ISFM (International Society of Feline Medicine) ja AAFP (American Association of Feline Practitioners) suosittelevat kissanpentujen leikkaamista 4-5 kk iässä. Varhaisessa leikkausajankohdassa on useita hyötyjä:

Terveys

Sterilaatio ennen ensimmäistä kiimaa vähentää merkittävästi – tai oikeastaan estää lähes täysin – maitorauhaskasvainten kehittymisen myöhemmällä iällä. Kissan maitorauhaskasvaimet ovat pääsääntöisesti pahanlaatuisia. Sterilaatio myös estää pyometran eli märkäkohdun kehittymisen ja tietysti synnytysvaikeudet. Märkäkohtu on vakava, jopa hengenvaarallinen sairaus, johon voivat sairastua nuoretkin kissat. Sairautta esiintyy joskus niinkin aikaisin kuin vuoden iässä.

Käyttäytyminen

Naaraskissojen kiimat ovat usein äänekkäitä ja rasittavia koko perheelle. Kiimoja saattaa etenkin keväisin olla parin viikon välein. Leikkaamattomat uroskissat voivat olla levottomia, aggressiivisia ja pyrkiä karkailemaan.

Molemmat sukupuolet voivat merkkailla. Leikkaamattomilla kissoilla vääriin paikkoihin pissaaminen johtuu useimmiten juuri leikkaamattomuudesta. Koska vääriin paikkoihin pissaaminen on yksi yleisimpiä kissasta luopumisen tai kissan hylkäämisen syitä, se kannattaa ennaltaehkäistä mahdollisimman hyvin. Leikkaus riittävän varhain on sen vuoksi hyvinvointiteko.

Leikkaamattomilla kissoilla tulee helposti kahnauksia muiden kissojen kanssa. Leikkaamattomuus siis altistaa kissojen väliselle konfliktille. Kiivas hormonitoiminta saattaa olla myös stressitekijä kissalle itselleen.

Ei-toivotut pennut

Naaraskissa voi saada pennut jopa neljä kertaa vuodessa. Löytökissatalot ovat jatkuvasti pullollaan kotia etsiviä kissoja, ja populaatiokissaongelma on mitä surullisinta todellisuutta. Sterilaatio ennen kiimojen alkua on paras keino vähentää ei-toivottujen pentujen ja kodittomien kissojen määrää.

Anestesia ja leikkauksesta toipuminen

Eläinlääkäri arvio kunkin pennun kohdalla, mikä on sille paras ja turvallisin leikkausajankohta. Itse olen pitänyt painorajana noin 1,5 kilogrammaa tai noin 4 kk ikää. Pentujen anestesiassa täytyy ottaa erityisesti huomioon mahdollisimman lyhyt paastotus (4-6 tuntia) ja ruumiinlämmön ylläpito. Pennut toipuvat anestesiasta ja leikkauksesta nopeasti, yleensä huomattavasti nopeammin kuin aikuiset kissat.

Alla on AAFP:n kannanotto varhaissterilaatioihin ja -kastraatioihin. Kirjoituksen lopusta löytyy aihetta käsittelevien tutkimusten lähdeluettelo.

(Jos kuva näkyy huonosti, pääset sitä klikkaamalla AAFP:n nettisivulle, josta on suora linkki kannanottoon.)

0 comments on “Kissan sterilaatio ja kastraatio

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: