Elämää kissan kanssa

Kissat ja koronavirusaika

Koronaviruksen aiheuttama pandemia järkyttää nyt ihmiskuntaa kautta koko maailman. On luonnollista olla huolissaan ja ahdistunut. Ihmisten terveys ja selviäminen vallitsevasta kriisistä on tietysti ensisijaisen tärkeää. Moni lemmikinomistaja voi kuitenkin olla huolissaan myös rakkaan eläinystävänsä vuoksi.

Tällä hetkellä ei ole tutkimusnäyttöä siitä, että lemmikit sairastuisivat COVID-19 koronavirukseen tai levittäisivät sitä ihmisiin. On esitetty epäilyjä, voisiko virus säilyä esimerkiksi eläimen turkissa ja siirtyä siitä ihmiseen. Hyvän hygienian noudattaminen, käsienpesu lemmikin silittelyn jälkeen ja ihmisen kasvojen nuolemisen tai pusuttelun välttäminen on aina infektiotilanteissa aiheellista. Jos olet sairastunut koronavirukseen, kannattaa kontaktit lemmikin kanssa pitää mahdollisimman vähäisenä. Eläimestä luopumista tai uuden kodin etsimistä ei kuitenkaan ole tarpeen suunnitella koronaviruksen leviämisen pelossa.

Eläinlääkärivastaanotot toimivat toistaiseksi pääsääntöisesti normalisti. Asiakkaiden toivotaan noudattavan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Suositellaan, että vastaanotolle tulisi vain yksi henkilö potilasta kohden. Flunssa- tai hengitystieoireisten omistajien on hyvä ottaa yhteyttä vastaanotolle ja kysyä toimintaohjeita ennen saapumista. Parasta olisi, jos joku oireeton perheenjäsen, ystävä tai tuttava pääsisi tuomaan lemmikin eläinlääkäriin.

Muutuneet rutiinit kuormittavat meitä kaikkia. Kissoille säännölliset rutiinit ovat hyvin tärkeitä ja ne saattavatkin stressaantua esimerkiksi siitä, että perheenjäsenet viettävät yhtäkkiä aikansa kokonaan kotona. Kissojen kannalta olisi hyvä pyrkiä pitämään päiväjärjestys mahdollisimman tuttuna ja turvallisena. Kun perheen aikuisten ja etenkin lasten kotona viettämä aika lisääntyy, on tärkeää tarjota kissalle riittävästi omaa rauhaa.

On hyvä huolehtia siitä, että jokaisella kissalla on riittävästi suojaisia piilopaikkoja, joihin se pääsee vetäytymään halutessaan, syrjään kotielämän melskeestä. Jokaisella kissalla tulee olla myös korkeita paikkoja, joista tähystellä ja tarkkailla ympäristöään turvallisesti muita korkeammalta. Hiekkalaatikoiden määrä ja sijoittelu kannattaa tarkistaa, jotta jokainen perheen kissa pääsee aina halutessaa tekemään tarpeensa -rauhassa ja muiden häiritsemättä. Voit lukea tarkemmin kissojen tärkeimmistä ympäristötarpeista kirjoituksestani Kissan ympäristötarpeet.

Kissan ja omistajan suhteessa ja kissan kanssa vietetyssä ajassa voi tapahtua muutoksia. On ymmärrettävää, että omistalla ei ehkä ole aikaa tai jaksamista puuhailla kissan kanssa yhtä paljon kuin tavallisesti. Toisaalta taas kotona vietetyn ajan lisääntyminen, muiden harrastusten puute, huoli ja ahdistus saattaavat saada omistajan viettämään kissan kanssa huomattavasti enemmän aikaa kuin aiemmin. Molemmat vaihtoehdot saattavat tuntua kissasta oudoilta ja stressaavilta, rikkovathan ne totuttuja rutiineja.

Jos teet etätöitä tai ole muuten normaalia enemmän kotosalla, yritä pitää aamun ja illan aikataulut mahdollisimman samanlaisina kuin ennenkin. Noudata totuttuja ruokinta-aikoja, hellyyshetkiä ja leikkituokioita. Töitä tehdessäsi yritä pitää matalaa profiilia, jos kissasi on muuten vaikea rauhoittua lepäämään. Lisääntynyt aktiivisuus voi monen kissan kohdalla olla hyväksikin, mutta muutokset olisi hyvä tehdä asteittain. Osaa kissoista lepoaikojen ja omien rauhallisten hetkien puute häiritsee. Riittävä lepo on tärkeää jokaiselle lemmikille niin kuin meille ihmisillekin.

Lisää kissoista ja etätöistä voit lukea (englanniksi) käyttäytymisasiantuntija Vicky Hallsin kirjoituksesta 🙂

https://icatcare.org/how-to-work-from-home-with-a-cat/

Koska kukaan ei voi tietää mitä tuleman pitää, on kaikkiin mahdollisiin tulevaisuudennnäkymiin parasta valmistautua hieman jo ennakolta. Kannattaa siis jutella perheenjäsenten tai ystävien kanssa kissojen hoidon, ruokinnan ja lääkitysten järjestämisestä siltä varalta, että joutuisit jossain vaiheessa karanteeniin tai sairaalaan. Ei vara venettä kaada, niin kuin sanonta kuuluu. Valmistautuminen ja selkeät suunnitelmat vähentävät huolta.

Jaksamista ja terveyttä kaikille, pärjäilkäähän ja pitäkää toistanne huolta!

0 comments on “Kissat ja koronavirusaika

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: