Käyttäytymiseen liittyvät ongelmat

Kun kissa raapii sohvaa

Kynsityt sohvanpäädyt ovat tuttu näky useissa kissatalouksissa. Miksi kissan pitää raapia? Ja miksi se pitää raapia juuri sohvaa?

Raapimalla kissat huoltavat kynsiään. Raapiminen auttaa irrottamaan uloimman, jo kuluneen kynnenosan ja paljastamaan uuden terävän kynnenkärjen. Raapiessaan kissat myös venyttelevät ja voimistelevat lihaksiaan. Menestyksekkään metsästyksen kannalta on eduksi, että kissa saa kynnet salamannopeasti esille, jotta se voi tarrata niillä saaliiseen. Raapiminen harjoittaa myös tätä mekanismia.

Ihmiset saavat noin 90% ympäristöä koskevasta informaatiosta näköaistin kautta. Kissoilla valtaosa fyysistä ja sosiaalista ympäristöä määrittävästä tiedosta taas välittyy hajujen ja feromonien avulla. Kissan tassunpohjissa on runsaasti feromoneja erittäviä rauhasia, ja raapiminen on myös suurelta osin hajuviestintää. Hajuviestin ohella raapiminen jättää visuaalisen viestin – kuten itse kukin voimmme huonekaluistamme todeta.

Vapaana eläviä kissoja seuraamalla on todettu, että useimmat kissat raapivat noin 1-6 kertaa päivässä. Raapiminen on yksi kissan perustarpeista, eikä sitä siten pitäisikään pyrkiä estämään vaan suuntaamaan oikein.

 

cat-2428571_1920

 

Raapiminen voi suuntautua pysty- tai vaakapinnoille, joten ainakin aluksi kissalle olisi hyvä tarjota molemmat mahdollisuudet ja seurata, kumpi vaihtoehto sitä miellyttää enemmän. Pystysuunnassa raapiessaan kissan täytyy saada kurottautua pitkäksi, eli raapimispaikan tulee olla riittävän korkea. Aikuisella kissalla sopiva korkeus on vähintään 60 cm. Raapimispaikan tulee myös olla riittävän tukeva, jotta se kannattaa kissan painon.

Raapimispaikan materiaalin on hyvä olla sellainen, että se antaa vastusta kynsille. Sopivia materiaaleja ovat esimerkiksi sisalköysi, kokolattiamatto, aaltopahvi tai puu/kaarna.

Entä sitten raapimispaikan sijanti?

  • Usein kissat haluavat raapia heti herätessään unilta, joten yksi raapimispaikka kannattaa sijoittaa kissan lepopaikan lähistölle.
  • Jos kissalla on tapana raapia jotakin sopimatonta (esimerkiksi sitä sohvaa), voi yhden raapimispaikan laittaa tuon ei-toivotun paikan lähelle, jotta raapimiskäyttätyminen voitaisiin suunnata omistajaa enemmän miellyttävään kohteeseen. Mikäli tämä sijainti ei ole hyvä jatkoa ajatellen, voi sitä myöhemmin alkaa hilata asteittain kohti sopivampaa paikkaa. Tärkeää on, ettei omistaja koskaan rankaisisi kissaa sopimattoman paikan raapimisesta, koska se todennäköisesti aiheuttaa kissalle ahdistusta ja stressiä ja voi ennemminkin pahentaa ongelmaa.
  • Kissat myös merkitsevät reviiriään raapimalla, joten raapimispaikkoja on hyvä sijoittaa reviirin rajoille ja sisään-/uloskäyntien yhteyteen.

 

Jokaisella kissalla olisi hyvä olla enemmän kuin yksi raapimispaikka. Monikissatalouksissa jokaiselle sosiaaliselle ryhmälle (lue lisää sosiaalisista ryhmistä täältä) on oltava omat raapimispaikat, koska eri sosiaalisiin ryhmiin kuuluvat kissat eivät mielellään jaa raapimispaikkoja. Yleinen perusperiaate on, että raapimispaikkojen määrä on vähintään kissojen lukumäärä + 1.

Kissaa voi kannusta raapimaan hankaamalla raapimispaikkaan kissanminttua. Myös leikin avulla kissan tassut voi houkutella sopivaan raapimispaikkaan. Esimerkiksi leikittämällä kissaa narulla, onkilelulla tai höyhenhuiskalla raapimispaikan ympärillä kynnet tarraavat usein kuin luonnostaan toivottuun paikkaan. Kerran paikkaa raavittuaan kissa todennäköisesti palaa raapimaan sitä myös uudestaan.

Kolmas tapa vahvistaa toivottua raapimiskäytöstä on levittää raapimispaikkaan Feliscratch -feromonivalmistetta, synteettistä kissan tassunpohjaferomonia. Feliscratchiä levitetään raapimispaikkaan 2-3 viivaksi, aluksi yksi ampulli kerran päivässä 7 päivän ajan, sitten yksi ampulli kerran viikossa kolmen viikon ajan.

 

 

 

0 comments on “Kun kissa raapii sohvaa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: