Terveys

Kissan puutiaishäätö

Kevään edistyessä puutiaiset heräävät talviuniltaan, ja ulkona liikkuvien kissojen puutiaishäätö tulee ajankohtaiseksi. Puutiaishäätöön tarkoitettuja valmisteita on useita erilaisia. Mikä niistä kannattaa valita ja mitä ottaa huomioon valintaa tehdessä?

Puutiaiset levittävät useita eri tauteja. Kissat voivat saada puutiaisen puremasta borrelioosin tai anaplasmoosin, joskin kissat tuntuvat olevan ihmisiä ja koiria vastustuskykyisempiä näitä sairauksia vastaan eikä tartunnasta välttämättä seuraa oireita. Kissan turkissa sisälle kulkeutuneet puutiaiset voivat tarttua ihmisiin ja levittää borrelioosia tai puutiaisaivokuumetta. Ja ovathan nuo ötökät kotiin ja sohvalle ilmestyessään vähän epämiellyttäviä jo ihan sinällään.

Kissojen puutiaishäätöön käytettäviä valmisteita on kahta päätyyppiä: puutiaisia karkottavat ja tappavat valmisteet sekä vain tappavat valmisteet.

Karkottaviin ja tappaviin valmisteisiin kuuluu imidaklopridia ja flumetriinia sisältävä Seresto-panta. Vaikuttavat aineet leviävät ihon pinnalle ja turkkiin. Puutiaiset eivät kiinnity lainkaan tai kiinnittyvät ja kuolevat 24-48 tunnin kuluessa. Yhden Seresto-pannan teho kestää kahdeksan kuukautta. Serestoa ei saa käyttää alle 10 viikon ikäisillä pennuilla ja tiineillä tai imettävillä kissoilla. Lääkeaineiden turvallisuutta ihmisillä ei ole tutkittu, minkä vuoksi valmistajat suosittelevat, etteivät pantaa käyttävät kissat nuku omistajan, varsinkaan lasten, sängyssä. Seresto on reseptivapaa käsikauppavalmiste.

Puutiaisia tappaviin lääkeaineisiin kuuluvat esimerkiksi fiproniili ja fluralaneeri.

Fiproniili leviää ihon pinnalle ja turkkiin. Se ei estä puutiaisia kiinnittymästä, mutta ne kuolevat tavallisesti 24-48 tunnin kuluessa. Fiproniilia saa sekä paikallivaleluliuoksena että suihkeena. Fiproniilivalmisteiden kauppanimiä ovat mm. Frontline, Frontline comp, Fyperix, Effipro, Exproline ja Broadline. Käsittelyn teho puutiaisia vastaan kestää 2-4 viikkoa. Fiproniilia ei saa käyttää alle 8 viikkoisilla ja/tai alle 1 kg painoisilla pennuilla. Osa valmisteista on turvallisia myös tiineyden ja imetyksen aikana, osaa ei ole tutkittu näiden osalta. Fiproniilivalmisteet ovat reseptivapaita käsikauppalääkkeitä.

Sarolaneeri imeytyy systeemisesti verenkiertoon. Sarolaneerivalmisteet ovat paikallisvaleluliuoksia. Puutiainen saa lääkeainetta kiinnityttyään ihoon ja alettuaan imeä verta. Tällöin se kuolee ja irtoaa 48 tunnin kuluessa. Sarolaneerivalmisteiden kauppanimiä ovat Bravecto ja Stronghold Plus. Bravecto-käsittelyn teho puutiaisia vastaan kestää 3 kuukautta, Stronghold Plussalla neljä viikkoa. Bravectoa ei saa käyttää alle 11 viikon ikäisillä ja/tai alle 1,2 kg painoisilla pennuilla eikä tiineillä tai imettävillä kissoilla. Stronghold Plussaa ei saa käyttää alle 8 viikon ikäisillä ja/tai alle 1,25 kg painoisilla pennuilla. Tiineyden ja imetyksen aikaisesta käytöstä ei ole tutkimustuloksia, joten se perustuu eläinlääkärin tekemään hyöty-haitta -arvioon.

Puutiaishäätöön tarkoitetuilla paikallisvaleluliuoksilla käsiteltyä kissaa ei saa päästää leikkimään lasten kanssa tai nukkumaan omistajan viereen ennen kuin lääkkeen annostelukohta on kuivunut. Kuivumisaika on valmisteesta riippuen 12-48 tuntia.

Mikään puutiashäätövalmiste ei ole täydellisen tehokas, joten päivittäinen punkkisyyni on suositeltavaa lääkityksestä huolimatta.

%d bloggaajaa tykkää tästä: