Käyttäytymiseen liittyvät ongelmat

Kipu käyttäytymisongelmien syynä

Kissat ovat yksinäisiä saalistajia, mutta myös saaliseläimiä. Luonnossa eläessään niiden on täytynyt puolustautua sekä lajikumppaneita että isompia petoja vastaan. Heikkous ja sairaus on täytynyt piilottaa mahdollisimman hyvin.

Edelleen nykypäivänä kissa pyrkii peittämään kipunsa. Siinä vaiheessa, kun kissa alkaa ontua, vähentää liikkumistaan, alkaa nukkua (tai valenukkua) enemmän tai alkaa syödä huonosti, kipu voi olla jo todella voimakasta. Monesti ensimmäiset kipuoireet ovat hyvin vaivihkaisia, kenties hieman vähentynyttä aktiivisuutta, vähentynyttä seurallisuutta, muutoksia aiemmissa rutiineissa tai tyypillisissä oleskelupaikoissa.

Kipu saattaa ilmentyä myös käyttäytymisongelmana. Esimerkiksi lisääntynyt aggressiivisuus joko toisia kissoja, muita eläimiä tai ihmisiä kohtaan voi olla kipuoire.

Toinen tyypillinen kipuun usein liittyvä ongelma on tarpeiden teko vääriin paikkoihin. Kipu voi olla tällöin joko kyseisessä osassa elimistöä tai missä tahansa muualla. Vääriin paikkoihin pissaamisessa kipu voi sijaita virtsateissä ja vääriin paikkoihin ulostamisessa peräsuolessa tai anaalirauhasissa. On kuitenkin mahdollista, että esimerkiksi hammaskipu aiheuttaa stressiä ja sitä kautta vääriin paikkoihin virtsaamista. Monesti myös selän tai nivelten kiputilat vaikeuttavat hiekkalaatikolla käymistä tai saavat kissan yhdistämään mielessään kivun hiekkalaatikkoon, jolloin se alkaa mieluummin tehdä tarpeensa johonkin helpompaan ja mukavampaan paikkaan.

Liiallinen nuoleminen ja itseaiheutettu karvanlähtö saattaa kieliä kivusta. Syötäväksi kelpaamattomien asioiden pureskelu ja syöminen voi liittyä ruoansulatuskanavan kipuun.

Kipu saattaa olla edelleen alidiagnosoitu käytösongelmien taustatekijä. Sen vuoksi käyttäytymiseen liittyvissä ongelmissa kipu olisi aina syytä sulkea ensimmäisenä pois, tarvittaessa perusteellisin eläinlääkärintutkimuksin.

Tuore artikkeli kivusta koirien ja kissojen käytösongelmien taustalla:

https://www.mdpi.com/2076-2615/10/2/318/htm?fbclid=IwAR2-VttWOtKSdpIITtXwvtNbHQ3a67wWOeWnuC80Zcs9UyIM9HiRI-NGB0w

2 comments on “Kipu käyttäytymisongelmien syynä

  1. Sisko Suuronen

    Hei – mistä tunnistaa valenukkumisen?

    Tykkää

    • Valenukkuessa kissa näyttää päällisin puolin nukkuvan, mutta sen korvat voivat kääntyillä kissan reagoidessa ääniin ja silmät voivat olla hieman raollaan. Kissa ei siis oikeasti ole unessa.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: