Terveys

Kissan korkea verenpaine

Hypertensio tarkoittaa pysyvästi kohonnutta verenpainetta. Kissalla systolinen verenpaine yli 160 mm Hg luokitellaan hypertensioksi. Hypertensio voi olla hyvin vähäoireinen, mutta se saattaa aiheuttaa vakavia ongelmia eri elimissä kuten munuaisissa, aivoissa, silmissä ja sydämessä. Kissalla hypertensio liityy yleensä munuaissairauteen tai kilpirauhasen liikatoimintaan.

Kohonneen verenpaineen syyt

Hypertensio liittyy kissoilla yleensä johonkin perussairauteen kuten munuaissairauteen tai kilpirauhasen liikatoimintaan. Ihmisillä esiintyvää perinnöllistä tai ikään liittyvää hypertensiota ei ole todettu kissoilla. Jos kissalla todetaan kohonnut verenpaine, mahdolliset taustasairaudet täytyy selvittää ja hoitaa. Kuitenkin noin 20 %:lla kissoista taustasyytä ei ole löydettävissä. Samalla tavoin kuin ihmisillä, myös kissoilla esiintyy niin sanottua valkotakkihypertensiota. Jännitys tai ahdistus aktivoi elimistön ”pakene tai taistele” -reaktion, jolloin verenpaine kohoaa. Sen vuoksi yksittäisen verenpaineenmittauksen tuloksiin on hyvä suhtautua kriittisesti, varsinkin jos kissa on hyvin pelokas tai kiihtynyt.

Oireet

Kohonneen verenpaineen oireet voivat olla hyvin vähäisiä ja epämääräisiä kuten ruokahalun heikentyminen ja väsymys. Myös munuaisten vajaatoiminta voi olla pitkään vähäoireinen. Joskus hypertensiosta voi kertoa lisääntynyt maukuminen ja levottomuus. Yleisin vakavan hypertension ilmenemismuoto on äkillinen sokeutuminen silmän verkkokalvon irtauman tai verenvuodon seurauksena. Pupillit voivat olla pysyvästi laajat ja etukammiossa voi näkyä verta. Joskus silmäsisäinen verenvuoto johtaa glaukoomaan eli silmänpainetautiin. Hypertensio voi myös aiheuttaa aivoverenvuodon ja neurologisia oireita kuten koordinaatiohäiriöitä, tasapaino-ongelmia, sekavuutta ja kohtauksia. Sydämemessä tyypillistä on vasemman kammion sydänlihaksen paksuutuminen.

Diagnostiikka

Verenpaineen mittausta suositellaan kaikille yli 7-vuotiaille kissoille vuosittain. Yli 11-vuotiailla kissoilla verenpaine olisi hyvä mitata 6-12 kk välein, samoin jos kissalla on hypertensiolle altistavia sairauksia kuten munuaisten vajaatoiminta, kilpirauhasen liikatoiminta, hyperaldosteronismi tai merkkejä tyypillisistä elinvaurioista.

Verenpaineen mittaus vaatii rauhallisen ympäristön ja riittävästi aikaa. Pelokkaan tai jännityyneen kissan mittaustulokset voivat olla koholla stressireaktion vuoksi. Verenpaineen mittaus olisikin hyvä tehdä joko heti käynnin aluksi tai erikseen siihen varatulla ajalla.

Verenpaineen mittaukseen käytetään joko doppler- ja oskillometristä laitteistoa. Mansetti voidaan laittaa etutassuun tai hännäntyveen. Ennen mittauksen aloittamista kissan annetaan sopeutua ympäristöön 5-10 minuutin ajan.

Hoito

Hypertension hoito aloitetaan, jos

1) verenpaine on yli 150 mmHg ja potilaalla on selviä merkkejä pääte-elinvaurioista

2) verenpaine on yli 160 mm Hg kahdella eri mittauskerralla ja potilaalla on merkkejä pääte-elinvaurioista

3) verenpaine on yli 170 mmHg kahdella eri mittauskerralla ja niin sanottu valkotakkihypertensio on hyvin epätodennäköistä

Verenpainelääkityksenä käytetään ensisijaisesti amlodipiinia. Amlodipiini annetaan tablettina kerran vuorokaudessa. Tarvittaessa hoitoprotokollaan voidaan lisätä muitakin lääkkeitä riippuen taustasyistä ja hoitovasteesta. Hoitovastetta seurataan säännöllisin verenpaineenmittauksin sekä kliinisen tutkimuksen ja voinnin perusteella.

shutterstock_12501330882780115972914951036.jpg

0 comments on “Kissan korkea verenpaine

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: