Terveys

Miksi kissa ei voi olla vegaani?

Yhä useampi meistä haluaa syödä eettistä ja kestävästi tuotettua ruokaa ja valitsisi mielellään samaa myös lemmikeilleen. Eettisyydellä tarkoitetaan yleensä lihankulutuksen vähentämistä ja tuotantoeläinten hyvinvointia tukevaa tuotantotapaa. Kasvinsyöjälemmikkien kanssa se onnistuu helposti, mutta kissojen eettinen ruokinta ei ole niinkään helppo juttu. Lihansyöjänä kissa tarvitsee lihaa. Suurin osa kaupallisista kissanruoista sisältää edullisesti tuotettua lihaa, joka voi tarkoittaa thaimaalaista kanaa tai brasilialaista nautaa. Eettisyyspisteet eivät nouse erityisen korkealle. Kotimaisista raaka-aineista valmistettuja täysravintoja on tarjolla vain muutamia. Tällaisia ovat ainakin Oscarin, Dagsmarkin ja Werrattoman kuivaruoat. Kuivaruoka ei kuitenkaan usein riitä yksinomaiseksi ravinnoksi, koska kissat ovat huonoja juomaan ja kuivaruokaruokinta voi altistaa ne ummetukselle tai virtsavaivoille. Kotimaisista raaka-aineista valmistettuja kosteita täysravintoja löysin vain Lyder-merkillä. Vinkkaa, jos tiedät muita.

Raakaruokinnassa ruoan raaka-aineet on mahdollista valita itse ja hankkia mahdollisimman eettisiä vaihtoehtoja, kuten riistaa. Raakaruokinta on kuitenkin haastavaa toteuttaa oikein ja tasapainoisesti, eikä se siksi ole vaihtoehto kaikille kissanomistajille. Lisäksi raakaruokinnassa täytyy ottaa huomioon kissalle sekä omistajalle aiheutuvat hygienia- ja tautiriskit. Käyttämällä valmiiksi koostettuja teollisia raakaruokia ruokinnan täysipainoisuus toteutuu helpommin, mutta niissä tautiriskien on todettu olevan melko suuri. (1)

Eettistä ja ekologisesti kestävää kissanruokaa etsivät lemmikinomistajat voivat pohtia, olisiko vegaaninen ruoka vaihtoehto. Pärjääkö kissa vegaaniruoalla?

Koirat ja ihmiset ovat sekasyöjiä eli voivat käyttää ravintonaan sekä kasvikunnan tuotteita että lihaa. Kissat ovat lihansyöjiä, ja niiden aineenvaihdunta vaatii eläinkunnan tuotteista saatavia ravintoaineita. Kissatkin pystyvät hyödyntämään hiilihydraatteja energian ja vitamiinien saantiin ja hyötyvät kasviksista saatavista kuiduista, mutta ne eivät tule toimeen pelkällä kasvisravinnolla.

Kissojen proteiinintarve on huomattavan suuri, koska ne tarvitsevat proteiineja myös energiantuotantoon. Tämän lisäksi on ymmärrettävä, että proteiinit eivät ole pelkkiä proteiineja. Kaikki proteiini ei ole samanarvoisia. Proteiinit koostuvat aminohapoista, ja ravitsemukselliset tarpeet perustuvat nimenomaan aminohappoihin. Kasvikunnan tuotteiden sisältämä proteiini ei tarjoa kissalle riittävästi sille välttämättömiä aminohappoja. Kissojen täytyy saada ravinnostaan esimerkiksi arginiinia ja tauriinia. Arginiinia ja tauriinia saadaan lihasta. Lisäksi aminohappojen kuten tauriinin hyväksikäytettävyyteen vaikuttaa ruoan muu koostumus.

Kissoilla A-vitamiinin syntetisointi kasvisten karotenoideista on tehottomampaa kuin esimerkiksi koirilla tai ihmisillä. Sen vuoksi kissat tarvitsevat eläinperäisen ravinnon sisältämää A-vitamiinia. Kissat eivät myöskään pysty käyttämään kovin tehokkaasti kasviperäistä D2-vitamiinia vaan ne tarvitsevat eläinperäistä D3-vitamiinia. Mikäli käytetään kasviperäistä D-vitamiinilähdettä, on vitamiinimäärä laskettava huolellisesti huomioiden sen suurempi tarve. Lisäksi kissat tarvitsevat niasiinia eli B3-vitamiinia huomattavasti runsaammin kuin koirat. Parhaita niasiinin lähteitä ovat maksa, liha ja kala.

Kissat poikkeavat koirista myös välttämättömien rasvahappojen osalta. Välttämättömiä omega 6 -sarjan rasvahappoja ovat linolihappo ja arakidonihappo. Koira pystyvät syntetisoimaan arakidonihappoa linolihaposta. Kissat eivät tähän pysty, joten niiden on saatava arakidonihappoa ravinnostaan. Linolihappoa saadaan kasvikunnan tuotteista. Arakidonihappoa esiintyy ainoastaan eläinrasvoissa. Tärkeitä ovat myös omega 3 -sarjan rasvahapot EPA ja DHA, joiden parhaita lähteitä ovat kala ja äyriäiset.

Kissojen aineenvaihdunnan erityispiirteiden vuoksi mikään kasvisruoka ei voi täyttää niiden ravitsemuksellisia tarpeita. Teoriassa voisi olla mahdollista valmistaa kissoille kasvispohjaista ruokaa, jota olisi täydennetty synteettisesti valmistetuilla aminohappo-, vitamiini- ja rasvahappolisillä. Markkinoilla on muutamia kissojen vegaanisia ruokia, joiden valmistaja ilmoittaa olevan täysravintoja. Tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella en kuitenkaan voi suodattaa vegaaniruokavaliota yhdellekään kissalle.

Ruoan ravitsemuksellisen laatuun vaikuttavat raaka-aineiden määrien ohella myös ravintoainesisältö ja sulavuus. Pelkkä sisällysluettelo ei siis kerro täyttä totuutta teollisen ruoan laadusta. Sulavuuteen vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa raaka-aineiden laatu ja käsittely. Turvallisinta on ruokkia kissa täysravinnolla, joka on suunniteltu täyttämään AAFCO:n tai FEDIAF:in (2) ravintoainesuositukset.

Vaatimalla lemmikinruokavalmistajilta avoimuutta raaka-aineiden suhteen ja tuotantoeläinten hyvinvointia tukevaa tuotantotapaa voimme parhaiten edistää sekä kissojen terveyttä että eettistä kuluttamista.

  1. Ruokavirasto: Lemmikkien raakaruokien mikrobiologinen laatu ja antibioottiresistenttien bakteerien esiintyminen
  2. AAFCO = Association of American Feed Control Officials, FEDIAF = The European Pet Food Industry Federation

%d bloggaajaa tykkää tästä: