Terveys

Kissan hammassyöpymä

Hammassyöpymä on kissoilla erittäin yleinen sairaus. Arvioidaan, että 20-60 % kissoista sairastuu hammassyöpymään. Riski kasvaa iän myötä, mutta osalla kissoista syöpymiä voidaan havaita jo nuoruusiässä.

Sairauden syntymekanismia ei toistaiseksi tunneta. Arvellaan, että hammassyöpymää olisi kahta eri tyyppiä, joista ensimmäinen liittyisi parodontiittiin eli hampaiden kiinnityskudoksen tulehdukseen ja toinen olisi idiopaattinen eli alkuperältään tuntematon.

Hammassyöpymä syntyy, kun hammasluuta muokkaavat odontoklastisolut aktivoituvat. Se alkaa hammasjuuren sementistä, edeten hammasluuhun ja lopulta hammaskiilteeseen.

Hammassyöpymät todetaan hammasröntgenkuvissa. Pitkälle edenneet muutokset voidaan nähdä myös silmämääräisessä tutkimuksessa tai havaita ientaskumittarilla tunnustellen. Syöpymä tulee näkyviin, kun hampaan ienrajaan alkaa nakertua reikä kuin reikäjuustoon. Yleensä ien kasvaa nopeasti reiän päälle, ja tavallisin merkki syöpymästä onkin punoittava ienkieleke hampaan pinnalla. Ellei hammasta poisteta, se lopulta syöpyy kokonaan näkyvistä ja jäljelle jää ikenen peittämä pieni kohouma.

Hammassyöpymät aiheuttavat kissalle kipua ja ne tulee hoitaa mahdollisimman pian. Hoitona on vaurioituneen hampaan poisto. Kissat ovat mestareita peittämään kipunsa, ja usein syöpymät havaitaan sivulöydöksenä terveystarkastuksessa tai hammaskivenpoiston yhteydessä. Mahdollisia suukivun oireita voivat olla hampaiden narskuttelu, kuivaruoan syönnin lopettaminen, ŕuoan pudottelu tai murustelu, oksentelu tai painonlasku. Turkki voi muuttua hoitamattomaksi, koska nuoleminen tekee kipeää. Kun suu on hoidettu kivuttomaksi, omistajat saattavat kertoa kissansa ikään kuin nuortuneen monia vuosia. Hammaskipu voi aiheuttaa kipustressin vuoksi myös esimerkiksi vääriin paikkoihin virtsaamista tai kissojen välistä epäsopua.

Hammasssyöpymäsairauden syytä ei toistaiseksi tunneta, joten sitä ei voida tehokkaasti estää millään tietyillä hoitotoimenpiteillä. Suuhygienian ylläpito auttaa parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudoksen tulehduksen ennaltaehkäisyssä, joten kissojen päivittäinen hampaiden harjaus on erittäin suositeltavaa. Sitkeän ruoan pureskelu voi auttaa pitämään hampaiden pinnat puhtaina. Hammaskiven muodostumisen ehkäisyyn on olemassa muutamia erikoisruokia (esim. Royal canin dental s/o ja Hill’s t/d), joista saattaa olla hyötyä.

Yksi tärkeimmistä asioista hammasterveyden ylläpidossa on säännöllinen hammashoito eläinlääkärissä. Kaikki kissat tulee käyttää vuosittain vähintään hammastarkastuksessa ja tarvittaessa hammashoidossa. Jos kissalla on todettu hammassyöpymiä, hammasröntgenkuvat otetaan jatkossa vähintään vuosittain, koska sairaus on tavallisesti etenevä.

Kuulen monesti kysymyksen, miten kissa tulee toimeen ilman hampaita. Omasta kokemuksestanikin voin kertoa, että hampaattomuus ei ole kissalle ongelma. Meillä Indira-mummo syö sekä kosteaa ruokaa että pienen nappulakoon kuivaruokaa täysin ongelmitta kolmella jäljellä olevalla hampaallaan. Kissa pärjää ilman hampaita paljon paremmin kuin kipeän suun kanssa.

%d bloggaajaa tykkää tästä: