Terveys

Kissalle turvalliset kasvit

Kevätaurinko alkaa kohta lämmittää, ja viherpeukaloiden tekee mieli hankkia uusia kasveja kotia ja puutarhaa kaunistamaan. Kissakodissa kasvien hankintaa on mietittävä tarkemmin, koska kissat nakertelevat mielellään kaikenlaista vihreää ja kaikki kasvit eivät ole kissoille turvallisia. Muutamista kasveista voi saada vakavan myrkytyksen ja monesta vähintäänkin ruoansulatuskanavan ärsytysoireita.

Myrkyllisyys riippuu myös syödystä kasvin määrästä. Joidenkin kasvien kohdalla pelkkä pureskelu ei välttämättä aiheuta oireita, jos kissa ei varsinaisesti syö kasvinosia. Toiset kasvit taas ärsyttävät voimakkaasti suun limakalvoja pelkästään pureskeltuinakin.

Kokosin alle pienen listan kissalle turvallisia sekä myrkyllisiä tai ärsyttäviä kasveja. Täydellinen ja luotettava kissoille myrkyllisten ja myrkyttömien kasvien luettelo latinankielisine nimeen löytyy esimerkiksi ASPCA:n sivuilta www.aspca.org.

Kissalle turvallisia kasveja:

 • paavalinkukka eli saintpaulia
 • gloksinia
 • kodinonni
 • banaanipuu
 • maijat (calathea)
 • nukkumatit (maranta)
 • nukkuleenat (stromanthe)
 • kultapalmu
 • posliinikukat
 • kissus
 • piilea
 • joulukaktus
 • gerbera
 • tähtisilmä
 • ruusu
 • auringonkukka
 • perhoskämmekät
 • vuoripalmu
 • petunia
 • huovinkukka
 • leijonankita
 • orvokit
 • palsamit
Saintpaulia on kissoille turvallinen huonekasvi

Kissalle myrkyllisiä tai ärsyttäviä kasveja:

 • jouluruusu
 • amaryllis
 • hyasintti
 • liljat
 • krookus
 • traakkipuu
 • palmuvehka
 • atsalea
 • oleanteri
 • japaninkäpypalmu
 • oleanteri
 • kliivia
 • tulppaani ja narsissi
 • syklaami
 • kirjovehka
 • viirivehka
 • kumipuu
 • anopinkieli
 • muratti
 • begonia
 • kultaköynnös
 • aloe
 • nukkatyräkki
 • juorut
 • joulutähti
 • jukkapalmu
 • kallat
 • limoviikuna
 • niilin-/kissankaisla
 • rahapuu
 • peikonlehti
 • tulilatva
 • fiikus
 • neilikka
 • raitamatit (ctenanthe)
 • kevätesikko
 • kääpiöesikko
Jouluruusu on erittäin myrkyllinen

Kuten voi huomata, yleisimmistä huonekasveistamme suurin osa on kissoille myrkyllisiä tai haitallisia. Yksi vaihtoehto on pitää kasvit niin korkealla, että kissat eivät varmasti pääse niihin käsiksi, esimerkiksi amppeleissa.

Kasvit voi sijoittaa kissojen ulottumattomiin esimerkiksi amppeleihin tai seinähyllyille. Itse en ole mikään viherpeukalo, kuten näistä palmuvehkaparoista voi päätellä..

Niilin- eli säde- eli kissakaislaa kuulee joskus markkinoitavan kissalle turvallisena pureskeltavana. Se on kuitenkin myrkyllinen kasvi, eikä sovi kissanruohoksi.

Kissoille voi kasvattaa nakerreltavaksi jotakin turvallista vihreää, esimerkiksi luomulaatuista tai muutoin myrkytöntä kauraa tai ohraa. Aiemmin ruohonsyönnin arveltiin liittyvän vitamiinitarpeen tyydyttämiseen tai karvapallojen oksentamiseen. Tällä hetkellä vallalla olevan teorian mukaan kissat syövät ruohoa päästäkseen eroon suolistoloisista. Osalla kissoista kasvien nakertelu voi liittyä lajityypilliseen pureskelutarpeen tyydyttämiseen tai suolistosairauksiin, varsinkin jos siihen liittyy runsasta oksentelua tai muita suolisto-oireita.

%d bloggaajaa tykkää tästä: